Rengeteg dehidratáló-, másnéven aszalógép van a piacon ami alkalmas jutalomfalatok készítésére, az alábbi szempontok azonban leszűkítik a kört és segítenek kiválasztani a céljaidnak megfelelő gépet.
Állítható hőmérséklet
A legjobb ha 35-75°C között állítható az aszalógép hőmérséklete, mert ebben a hőtartományban mindent el tudsz készíteni kutyusodnak. Szinte az összes húst 70°C-on szárítjuk, a zöldségeket, gyümölcsöket 40-60°C-on. Szóval találd ki mit szeretnél szárítani és annak fényében dönsd el mekkora hőtartományra van szükséged (ha nem állíthatót választasz akkor mindenképp legalább 70°C-os legyen).
Teljesítmény
Létezik 250w-tól 3000+w-ig mindenféle dehidratálógép, a lehető legnagyobb teljesítményűt válaszd amit megengedhetsz magadnak. Egy gyenge géppel nem tudsz marhagégét szárítani, azonban gyümölcsöket, zöldségeket, párféle színhúst könnyedén. A nagyobb teljesítményű gépek hamarabb felmelegednek, stabilabban tartják a beállított hőmérsékletet és kevesebb bennük a “cold spot”, ezáltal egyenletesebben száradnak a húsok. Egy 500w-os géppel már minden* jutalomfalatot el tudsz készíteni kutyusodnak, legyen ez az alapkritérium.
*nem javaslom csirkeláb kacsanyak és hasonló csontosok szárítását (így nem is árusítom őket), kérlek inkább gégét száríts rágcsálnivalónak, a csontos husik maradjanak meg nyers ropinak
Ventilátorok elhelyezkedése
A legtöbb “alap” aszalógép alulról fújat, felfelé áramlik a levegő ami teljesen jó elkezdeni az otthoni jutalomfalat gyártást. Azonban ha szilikon formákat használsz vagy ha túlságosan megpakolod a tálcákat gátolhatják a levegő áramlását, ami egyenletlen száradást okoz(ezért forgatni kell a tálcákat a szárítás teljes időtartama alatt). Ugyanez a probléma a felülről lefelé fújó ventilátorokkal is. Ráadásul mindkét típus érzékeny a nedvességre, a lecsöpögő vér károsítja az alsó ventilátorokat, a kicsapódó zsír pedig a felső ventilátorokat. A legjobb választás a hátsó ventilátor, ami vízszintesen fújja a tálcákat, mert gyorsabb a szárítás és nincs veszélye a csepegésnek.
Tartozékok anyaga
A fém tálcákat sokkal egyszerűbb takarítani (ezért húsokhoz ajánlott) mint a műanyagokat, ez számomra hatalmas előny mert utálok mosogatni. Emellett a műanyagok el tudnak törni, a fémtálcák tartósak hosszútávon is. Egyébként kutyusod ugyanúgy imádni fogja a nasikat tökmindegy milyen tálcán készülnek, de higiéniai szempontból a fémtálcák egyértelműen jobbak mint a műanyagok.
FIGYELEM!
Dehidratálni húsokat baromi büdös. Ha érzékeny a gyomrod inkább maradj a zöldség-gyümölcsnél, esetleg egy kis gyógynövénnyel feldobhatod az amúgy sem vészes szagú húsokat (például a csirkét), de ha tényleg nem bírod nézz szét jutalomfalatjaink között, nagyon sok szárított finomságunk van. Ami igazán brutál, kizárólag garázsban szárítós (vagy ott se) a zöldpacal és a vese. Valaki már a májtól is ki van bukva, de nyerses gazdiként szerintem az még elviselhető.
-
Farkaskonyha szárított báránypacal1 990 Ft – 10 190 Ft
-
Farkaskonyha szárított marha pacal2 990 Ft
-
Farkaskonyha szárított marhaszív2 990 Ft
-
Farkaskonyha szárított szőrös marhafül 5 db3 590 Ft
-
Farkaskonyha szárított nyúlfül1 990 Ft – 13 090 Ft
-
Holisnacks szárított kacsaszív1 690 Ft
-
Holisnacks szárított egész marhagége1 990 Ft